1. Şeker hastalığı ameliyatı nedir?
Şeker hastalığı ameliyatı, Tip 2 Diyabet hastalarına uygulanan bir metabolik cerrahi operasyondur. Şeker hastalığı ameliyatı günümüz tıp teknolojisinde şeker hastalığı için bilinen en etkili tedavi yöntemidir. Şeker hastalığı ameliyatı, kişinin şeker hastalığı sorununu en az % 80-85 oranında tedavi edebilmekte ve bununla birlikte şeker hastalığından kaynaklı kalp, damar, tansiyon, kolesterol sorunları da bu ameliyatla azalmakta, hatta yok olmaktadır.
Şeker hastalığı ameliyatında temel olarak hastanın bağırsak sisteminde bir yer değiştirme operasyonu yapılmakta ve vücuda alınan besinlerin ince bağırsakla karşılaşma sırası değiştirilmektedir. İşte bu sayede insülin hormonunun önündeki doku direnci yok edilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatında pankreasın insülin üretiminde çalışan hücrelerin hem sayısı hem de üretim potansiyeli artırıldığından hastanın şeker hastalığı ortadan kaldırılmış olur.
Şeker hastalığı ameliyatı, Tip 2 Diyabet hastalarına uygulanmaktadır. Bu vakalarda kişinin şeker hastalığı; haplarla ve insülin hormonu takviyesiyle kontrol altına alınamıyor ve iyileşme sağlanamıyordur. Böyle vakalarda şeker hastalığı ameliyatına karar verilmeden önce hastanın pankreasının insülin rezervi kontrol edilir ve değerlendirilir. Zira insülin rezervi yeterli olmayan bir hastaya şeker hastalığı ameliyatı yapılması anlamsızdır, ameliyat sonrasında var olan rezerv kullanılarak yaşam devam ettirilecektir. Ancak hastalık başlangıç evresinden itibaren kontrol edilmiş, düzenli olarak ilaçlar kullanılmış ve pankreasın insülin rezervi yeterli görülmüşse şeker hastalığı ameliyatı ile hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.
Şeker hastalığı ameliyatı, bu hastalıktan çoğunlukla % 80-85 oranında düzelme sağlamakta, nadiren de çok az miktarda da olsa %15 lik bir hasta grubunda insulin kullanılması kesilse bile ilaç kullanımı azalsa bile devam edebilmektedir. Ancak kesinlikle belirtmekte fayda vardır ki; şeker hastalığı ameliyatı hastayı hem şeker hastalığından kurtarmakta hem de kişinin yaşam kalitesini yükseltmektedir. Tüm bu olumlu etkilerin gözlenebilmesi için şeker hastalığı ameliyatı öncesinde ve sonrasında ameliyatın etkilerinin tam olarak ortaya çıktığı alışma dönemine kadar doktorun beslenme ve yaşam önerilerine uyulması gerekmektedir. Bu bakımdan ameliyatın ardından düzenli kontrole gelinmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonraki ilk 1 ay boyunca sıvı ağırlıklı ve sadece yumuşak besinlerle beslenmek temeldir. Bu dönemde hasta susuzluk hissetmese bile sıvı içmek için kendisini zorlamalı, sıvı alımını kesinle ihmal etmemelidir. Ardından kademeli olarak besinlerin miktarı artırılmakta ve yaklaşık 3 ay sonra tamamen katı gıdalara geçilebilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatından sonra kesinlikle sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenmek önemlidir. Zaten mide fazla miktarları almamakta, kabul etmemektedir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk zamanlarda hastada iştahsızlık gözlenebilmekte ve bundan dolayı da halsizlik, bitkinlik hissedilmektedir. Bu dönemde kasların ve vücudun zarar görmemesi, güçsüz kalmaması için doktor ekstra multivitamin takviyesi önermektedir. Ameliyatın ardından geçen 6 ayın sonunda kişi normal beslenebilir duruma gelecektir. Zaten bu süre içinde hasta olmasına sebep olan beslenme alışkanlıklarından kurtulmuş ve yeni, sağlıklı beslenme düzenine alışmış olacaktır.
Şeker hastaları için dünya tıbbında üretilmekte olan pek çok hap ve insülin hormonu bulunmaktadır. Bireylerin pankreaslarında da insülin üretimini sağlayan GLP 1 adlı bir hormon bulunmaktadır. İşte şeker hastalarının tedavisinde de dışarıdan takviye olarak GLP 1 hormonları verilebilmektedir. Kimyasal, sentetik içerikli olan bu GLP 1’ler hastalığın tedavisine yardım etmekte, ancak bir yıl içinde de etkilerini kaybedebilmekteler. Bununla birlikte insülin hormonu kullanmaya başlayan bir kişinin tüm yaşam boyunca bu insüline bağımlı olması ve ileriki yıllarda hastalığın seyrine göre insülin miktarını artırması gerekmektedir. Ayrıca hasta tüm ilaç ve hormonlarını düzenli kullansa bile zaman zaman kandaki şeker değeri ani olarak yükselebilmektedir. Ancak şeker hastalığı ameliyatı ise tüm bu ilaç ve hormon kullanımını çoğunlukla bitirmekte, nadiren de ameliyat sonrasında çok düşük dozda kullanım gerekebilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatından birkaç gün ya da bazen birkaç saat sonrasında hastanın kan şekeri değeri normale dönebilmektedir. Bunun yanında şeker hastalığına eşlik eden yüksek tansiyon, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları da önemli ölçüde azalır, hatta yok olur. Zira bu sebeple de şeker hastalığı ameliyatına metabolikcerrahi adı verilmektedir. Çünkü bu ameliyatla sadece şeker hastalığından değil pek çok metabolikrahatsızlıktan kurtulmak mümkün olmaktadır.