Obezitenin oluşumu, nasıl multifaktöryel ise, yani birden çok sebebe bağlı ise, tedavisi de o oranda karışık ve multidisiplinerdir. Yani birçok uzmanlık dalının iş birliği neticesinde daha sağlıklı yapılabilir.
En başta obezitenin nedenleri, yapmış olduğu zararları ve tedavi planlaması için bir doktora ihtiyaç vardır. Bu doktorun, iç hastalıkları uzman yada mümkünse endokrin hastalıkları uzmanı olması çok daha faydalı olur. Çünkü neden olduğu hastalıkların çoğu, iç hastalıklarının konusudur. Gereğinde konsültan olarak diğer bilim dallarına (kardioloji, nefroloji, endokrinoloji, dermatoloji, plastik ve genel cerrahi, fizik tedavi uzmanı) ihtiyaç gösterir.
İkincil olarak, bir beslenme uzmanına ihtiyaç vardır. Hastanın; hastalıklarına, yaşına, kilosuna ve sosyal durumuna uygun diyet düzenlenmesi gerekir. Herkes için ayrı bir diyet şeması gerekir. Diyet demek yerine belki de “beslenme programı” demek daha doğru olabilir. Nedenine gelince; aç bırakmak gibi bir durum kabul edilemez, sadece ölçülü yemek ve doğru yemek tarzı öğretilmelidir.
Tedavinin üçüncü basamağını, psikolojik/psikiyatr oluşturur. Hastaların motivasyonların
Son basamak, spor eğitmenidir. Hastaya uygun spor programı, doktorla iş birliği yaparak planlanır ve mümkünse hasta doktor kontrolünde sporunu yapar. Spor esnasında oluşabilecek aksi durumlar (Kalp spazmı, şeker düşmesi, aşırı su ve elektrolit kaybı, tansiyon düşmesi gibi) için de müdahale şartlarının hazırlanması gerekir.
Obezite Sınıfına Giren Bir Hastayı Doktor Nasıl Değerlendirir?
Hastanın tek bir planlayıcısı vardır, o da kendini takip eden doktorudur. Doktorunun yönlendirmesi ile diyetisyen ve psikolog/psikiyatr veya diğer hekimler olaya iştirak ederler.
Obez Hastanın Değerlendirilmesinde, Tıbbi hikayesinde Kaydedilmesi Gerekli Maddeler Nelerdir?
Obezite Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Neye Göre Tercih Yapılmalıdır.
Tedavi yöntemi seçilirken, sadece vücut kitle indeksi ve sağlık riskleri göz önüne alınmaz, aynı zamanda hastanın geçmişteki zayıflama amacıyla yaptıkları da önemlidir. Örneğin; vücut kitle indeksi >30 olan bir erkeğe, normalde ilaç tedavisi verilmesi gerekirken, önceden zayıflama amacıyla bir programa girmediyse ve ilk kez böyle bir programa katılacaksa ilaç tedavisi verilmez.
Tedaviyi seçerken güvenliği, etkinliği ve maliyeti göz önünde alınır. Örneğin, kendi başına kilo vermek isteyen için maliyet düşük olabilir ama başarı şansı da düşüktür. Sağlıkla ilgili sorunları düzeltebilmek için kilosunun %10’unu vermesi gereken bir birey için uygun seçenek olmayabilir.
Kişinin tedaviyi kabul edilebilir bulması şarttır. Bunun için hasta görüşerek, bir iki haftalık deneme programları uygulanabilir. Hasta hakkında yeterli veri olmadan, tek tip diyet ve tek tip egzersiz programı doğru değildir.
Obezite Tedavisinde Başarılı Olunması İçin Ne Yapılmalıdır?
“Obezite ile tedaviye unutulmaması gereken en önemli konuların başında az bile olsa, devamlı kilo vermenin sağlıklı olduğudur”
Tüm bu klasik tedavi yöntemleri ile başarılı olunamadığı durumlarda cerrahi tedavi yöntrmlerine geçilir cerrahi tedavi yöntemleri obezite ve buna bağlı gelişen başda tip 2 diabet olmak üzere birçok hastalıkta en başarılı tedavi yöntemidir.