İnsülin, midenin arka tarafında bulunan pankreas adlı organın salgıladığı hormondur. İnsülinin temel işlevi, bireylerin beslenme yoluyla vücutlarına aldıkları şekeri hücrelere ve organlara ulaştırmaktır. Hücreler de aldıkları bu şekeri enerjiye dönüştürmekte ve pek çok organ bu sayede işlev gösterebilmektedir. Aynı düzlemde insülin, vücuda
Tip 1 Diyabet nedir, neden olur?
Tip 1 Diyabet, pankreasın insülin üreten beta hücrelerinin hasar görmesi sonucu, hiç insülin
Tip 1 Diyabet nasıl tedavi edilir?
Tip 1 Diyabet vakalarının henüz kesin bir tedavisi olmamakla birlikte yaşam kalitesini yükseltebilecek ve yaşam süresini uzatabilecek tedaviler uygulanmaktadır. Öncelikle Tip 1 Diyabet hastalarının yaşam boyu dışarıdan takviye olarak insülin hormonu almaları gerektiği unutulmamalıdır. Bununla birlikte sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek adına mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Ayrıca doktorun önerileri doğrultusunda günlük hareket oranının artırılması, düzenli olarak egzersiz yapılması da şeker hastalığının olumsuz etkilerinin azaltılmasında faydalı olacaktır.
Tip 2 Diyabet nedir, neden olur?
Tip 2 Diyabet, pankreasın vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az insülin üretmesi, insülin
Tip 2 Diyabet nasıl tedavi edilir?
Genel olarak şeker hastalığı türleri kesin bir tedavisi olmayan kronik hastalıklardır. Ancak yaşam ve beslenme koşullarında yapılan iyileştirmeler, kişinin yaşam kalitesini artırabilmekte ve yaşam süresini de uzatabilmektedir. Şeker hastalarının kanlarının şeker seviyesini normal değerler arasında tutmak amaçlanmaktadır. Tip 1 Diyabette sağlıklı beslenerek ve daha hareketli bir yaşam sürerek hastalığın olumsuz etkileri hafifletilebilirken, Tip 2 Diyabette ilaç, insülin kullanımı ve cerrahi tedavi uygulamalarına gidilmektedir. Tip 1 disbetin tedavisinde öncelikle hastaya tüm yaşam boyu kullanması gereken insülin hormonlarının günlük dozlar halinde enjekte edilmesi yoluna gidilir. Tip 2 diabetde ise kan şekerini dengede tutacak ilaç tedavileri kullanımı söz konusudur. Tüm bu tedavilerin yetersiz kaldığı vakalarda ise şeker hastalığı ameliyatı uygulanır. Şeker hastalığı metabolik bir rahatsızlık olduğundan, cerrahi tedavide de metabolik cerrahi yoluna gidilmektedir. Tip 2 Diyabet hastalarında kullanılan şeker hastalığı ameliyatında, hastanın ince bağırsağında bir yer değiştirme işlemi uygulanır. Bu sayede vücuda alınan besinlerin bağırsakla temas etme sırası değiştirilir ince barsakların sonunda bu sayede artan miktarlarda Glp-1 hormonu salgılanır ve buda pankreas yeniden, yeterli insülin ürettirmeye başlar. Şeker hastalığı ameliyatı sadece şeker hastalığının değil, bunun beraberindeki böbrek, kalp, damar, karaciğer hastalıklarının da tedavisi olmaktadır. Şeker hastalığı ameliyatıyla hastaların yaklaşık % 85’ı oranında şeker hastalığında düzelme olur ve bu sayede şeker hastalığına bağlı istenmeyen birçok olumsuz etkiden hasta kurtulmuş olur, diğer % 15’luk dilim ise ameliyat öncesi kullandığı ilaçları büyük oranda azaltmaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı olan kişiler, ameliyattan sonraki ilk 6 ay içinde doktorun önerileri doğrultusunda beslenirlerse bu zaman diliminin sonunda sağlıklarına kavuşmuş olmaktadırlar. Ayrıca sağlıklı beslenme ve daha hareketli bir yaşam sürdüren kişilerin bir daha şeker hastalığına yakalanma riskleri çok daha düşük olmaktadır.