Son zamanlarda hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok görülen hastalıkların başında gelen şeker hastalığı için geliştirilen tedavi yöntemleri arasında şeker hastalığı ameliyatı yada diğer adıyla metabolik cerrahi ameliyatı gelmektedir. Özellikle Tip-2 diyabet hastaları için en etkili tedavi yöntemleri arasında olmasından dolayı birçok kişi tarafından merak edilen konuların başında bulunmaktadır. Bu yazımızda şeker hastalığı ameliyatı hakkında merak edilen konu başlıklarına cevaplar vermeye çalıştık.
Şeker Hastalığı Ameliyatı
Genel olarak özet bir açıklama yapmak gerekirse sadece Tip-2 diyabet hastalarına uygulanabilen ve klasik ilaçlı tedavi ile en az 2-3 yıl boyunca kan şekerinin seviyesinin istenilen seviyeye gelemeyen yani kötü kontrol edilmiş diabet hastalarında uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında incebağırsakta yapılacak bazı değişiklik ile pankreastan tam olarak salgılanamayan ve yetersiz salgılanan insülün hormonun miktarını ve etkinliğini artıran GLP-1 hormonunun salgılanmasına imkan sağlayarak hastaların ameliyat sonrası çok kısa sürede normal sağlığına kavuşmasına imkan sağlamaktadır.
Ülkemizde yapılan şeker hastalığı ameliyatları yapılan incelemelerde %85-90 oranında düzelme sağlamaktadır. Ameliyat genelde hastanın yapısı ve uygulama yapacak ekibe göre değişiklik göstermekle beraber 4-4.5 saat sürebilmektedir. Ülkemizde şeker hastalığı ameliyatı SGK tarafından kapsanmadığı için maliyetli bir ameliyat olarak görülmektedir. Fakat uzun vadede düşünüldüğü zaman şeker hastalığı ameliyatı ve neden olmuş olduğu hastalıklarla mücadele süreci ve kullanılan ilaçlar düşünüldüğü zaman aslında maliyet olarak çok daha avantajlı bir tedavi yöntemi olmaktadır.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Olmalı Mı?
Sadece Tip-2 diyabet hastalarına uygulanan bir tedavi olmaktadır ve unutulmaması gereken konuların başında da ilaçlı tedavi ile şeker hastalığının kontrol altına alınamamış olması ve bu nedenle birçok organda şeker hastalığının olumsuz sonuçlarının görülmeye başlanmış olması gerekmektedir. Şeker hastalığının birçok başka hastalığı tetiklemesinden dolayı vakit kaybetmeden şeker hastalığı ameliyatı uygulanması tavsiye edilmektedir.
Tip-1 Diyabet Hastalarına Şeker Hastalığı Ameliyatı Yapılabilir Mi?
Şeker hastalığı ameliyatı ne yazık ki günümüzde tip-1 diyabet hastalarına uygulanamamaktadır. Ameliyat sırasında vücutta kontrolü sağlanamayan insülin direncinin kontrolü sağlanmaktadır. Fakat tip-1 diyabet hastalarında insülin üretimi hiç yapılamadığı için ameliyat başarı sağlamamaktadır. Yapılan sağlık araştırmalarında tip-1 diyabet hastalığı için doku nakli gibi tedavilerin gelecek yıllarda çok daha etkili olacak bir yöntem olacağı tahmin edilmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatına Uygun Olmayan Kişiler Kimlerdir?
Etkili ve kısa sürede iyileşme gösteren bir operasyon olmasına rağmen bazı durumlarda hastalara uygulanması tercih edilememektedir. Şeker hastalığı ameliyatının uygun olmadığı hastalar arasında;
Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası
Son zamanlarda popüler bir tedavi yöntemi olmasından dolayı en çok merak edilen konuların başında da ameliyat sonrası dönem olmaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı sonrası özellikle 10-12 gün hastanın vücudunda da aşırı bir yorgunluk durumu oluşabilmekte ve genelde bu zaman zarfı içinde hastada beslenme sonrası mide bulantıları oluşabilmektedir. Genelde ameliyat sonrası 90-100 gün sonrasında hasta normal yaşamına dönüşebilmekte ve yüksek ihtimalle artık şeker hastalığı ile ilgili kullandığı bütün ilaçların kullanımı sonlandırmış olmaktadır. Aynı zamanda şeker hastalığının tetiklediği diğer hastalıklarda da düzelmeler meydana gelmektedir. Şeker hastalığı ameliyatı sonrası en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında ameliyat sonrası dönemde doktorun vereceği beslenme ve fiziksel aktivite programına uyulması olmaktadır. Bazı hastaların yapısına göre ilave olarak vitamin ve mineral takviyesi yapılabilmektedir. Tip-2 şeker hastalığında ameliyat öncesi şeker seviyesinin yükselmesine etki eden nedenlerinde çok iyi tespit edilmesi gerekmektedir. Son dönemlerde şehir hayatının getirmiş olduğu stresli ve yoğun yaşam temposu genelde hastalarda kan şekerinin yükselmesine neden olduğundan dolayı ameliyat sonrası bu tür etkenlerinde ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Cerrahi operasyon olmasından dolayı orta sınıf risk her zaman bulunabilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatı sırasında oluşacak komplikasyonlar ve sonrası dönemlerde ise sorun oluşması %3-5 oranında değişebilmektedir. Genelde şeker hastalığı ameliyatı sonrasında enfeksiyon, kanama, ameliyat bölgesinde sızıntı oluşabilmektedir. Bu tür sorunların oluşmasında özellikle hastanın ameliyat sonrası verilen ilaçların kullanılmaması ve beslenme programlarına uyulmaması neden olmaktadır. Son yıllarda ülkemizde şeker hastalığı ameliyatı uygulama sayılarında artış yaşanmasından dolayı bu tür sorunların oluşma riski de en düşük seviyelere indiği bilinmektedir.