Son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünya genelinde en büyük sağlık sorunlarının başında gelen ve sürekli artmaya devam eden obezite rahatsızlığı ilde mücadele en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında bulunan cerrahi operasyonlar hakkında hastaların aklında olan sorulara cevap vermeye çalıştık. Hastalar tarafından en çok merak edilen soruların başında;
• Neden obezite cerrahisi yapılması gerekiyor?
• Obezite cerrahisine uygun kişiler kimlerdir?
• Obezite cerrahisinin kapsadığı prosedörler
• Obezite ameliyatı sonrası iyileşme süreci
• Başarı kabul oranları
• Kilo verme ne kadar sürede gerçekleşmektedir.
• Ameliyat sonrası tekrar kilo alınır mı?
• Obezite ameliyatlarında ne gibi riskler oluşabilir?
• Ameliyat öncesi kilo verilmesi gerekiyor mu?
• Obezite ameliyatı sonrası işlem geri döndürülebilir mi?
Sorulara cevap vermeye başlamadan önce bir konunun önemini belirtmek isteriz. Obezite ameliyatları kendi başına bir mucize olarak görülmemesi gerekmektedir. Etkin tedavi yöntemi olarak uygulansa da başarı sağlanması için hastanın obezite ameliyatı sonrası verilen uygulama programlarına titizlikle uyması gerekmektedir.
Neden Obezite Cerrahisi Yapılması Gerekiyor?
Dünya genelinde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre her yıl obezite nedeni ile 2 milyonda fazla insanın hayatını kaybettiği görülmektedir. Dünya genelinde önemli sağlık sorunları arasında bulunan obezite hastalığı için diyet ve spor egzersizlerin yetersiz kalması sonucu cerrahi müdahalelere gerek duyulmaktadır. Obezite ameliyatı hastalık ile tedavide en etkili unsur olmaktadır.
Bir diğer sebepleri arasında hızlı kilo verme imkanı sağlamasından dolayı obezite kaynaklı hastalıklarında düzelmesi hızlanacağı için hastanın vücudu daha kısa sürede sağlıklı yapısına kavuşacaktır. Obezite ameliyatından sonra hasta verilen programlara uyması halinde 6 ay içinde diğer hastalıklarında düzeldiği görülmektedir.
Obezite Cerrahisine Uygun Kişiler
Obezite ile mücadelede en etkin yöntem cerrahi müdahaleler olsa da ilk olarak hastanın doktor kontrollü diyet ve egzersiz programlarından en az 3 yıl sonuç alınamamış kişiler tercih edilmektedir. Obezite ameliyatı içinde hastaların vücut kitle indeksinin 35 üzeri tercih edilmektedir. 35 altı olan hastalar için tıbbi diyet ve egzersiz programları başarılı uygulanması ile kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Özellikle yüksek tansiyon ve Tip-2 diyabet hastalarında obezite cerrahisi etkili sonuçlar ortaya çıkartmaktadır.
Obezite Cerrahisinin Kapsadığı Prosedürler
Obezite ile mücadele uygulanan en yaygın cerrahi mücadele hem midenin küçültülmesi hem de bağırsak sisteminde yapılacak düzenleme gıdaların emilimini kısıtlayacak şekilde uygulanmaktadır. Tüp mide, mide kelepçesi ve mide balonu gibi yöntemlerde ise sadece mide hacminde hacim değişikliği yapılmaktadır. Obezite ile mücadelede sadece mide balonu uygulaması cerrahi işlem sınıfına girmemektedir. Yemek borusu yolundan midenin içine balon yerleştirilmektedir. Balon ortalama 6-7 ay mide içinde durduktan sonra çıkartılmaktadır. Obezite ameliyatındaki işlemlerin hepsinde amaç tokluk hissinin daha çok sağlanmasını oluşturmaktadır.
Obezite Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Hastalar tarafından en çok merak edilen konuların başında ameliyat sonrası süreç olmaktadır. Obezite ameliyatı sonrası 1-4 gün içinde hasta taburcu olmaktadır ve yataktan kalkar vaziyete gelebilmektedir. Hastanede yatış süresi operasyonun şiddetine ve kullanılan yönteme göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak ameliyattan 14-15 gün sonra hastalar günlük yaşamlarına dönebilmektedir.
Obezite Ameliyatı Sonrası Başarı kabul oranları
Ameliyatların başarılı olması tamamen hastanın sonraki süreçte davranışları ve disiplini ile alakalı olmaktadır. Ameliyat öncesi hesaplanan fazla kiloların ameliyat sonrası ilk 18-20 ay içinde %50-70’sini verebilen hastalar başarılı operasyon sınıfına girmektedir.
Kilo Verme Ne Kadar Sürede Gerçekleşmektedir
Cerrahi operasyonlardaki amaç operasyon sonrası hemen kilo verilmesini başlatmak olduğundan dolayı ameliyat sonrası kilo verme işlemi başlamaktadır ve ortalama olarak 24 aya kadar sürebilmektedir. Bu sürenin kısalması hastanın disiplini ile alakalı değişmektedir.
Ameliyat Sonrası Tekrar Kilo Alınır Mı?
Obezite ameliyatlarındaki amaç kilo verilmesini sağlamaktadır. Eğer hastalar operasyon sonrası verilen programlara uymaması durumunda tekrar kilo alma sorunu görülmektedir. Yapılan operasyonlar üzerindeki araştırma sonuçlarına göre tekrar kilo alma sorunu görülen hasta oranı %10-12 arasındadır.
Obezite Ameliyatlarında Ne Gibi Riskler Oluşabilir?
Bütün cerrahi işlemlerde risk sınıfı komplikasyonlar olduğundan dolayı obezite ameliyatında da riskler mevcuttur. Bu riskler operasyonu yapan cerrahi ekiple bağlı olmakla beraber hastanın diğer sağlık sorunları da komplikasyonlara etkisi bulunmaktadır. Ameliyat sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon yaşanmaması için operasyonu yapacak ekibini bu alanda uzman ve hasta üzerinde bütün testleri yapmış olması gerekmektedir.
Ameliyat Öncesi Kilo Verilmesi Gerekiyor Mu?
Genel olarak ameliyat sonrası döneme ayak uydurmanız içinde ameliyattan önce 2 haftalık bir sürede sıvı diyet programı uygulanabilmektedir. Bu programdaki amaç obezite ameliyatı sonrası ilk 6-7 gün sıvı beslenme olacağı için alışma evresinin oluşturmaktadır.
Obezite Ameliyatı Sonrası İşlem Geri Döndürülebilir Mi?
Mide balonu ve mide bandı uygulamalarında geri dönüş yapılabilmektedir. Fakat diğer obezite ameliyatlarında geri dönüşü mümkün olmamaktadır. Obezite cerrahisi operasyonları kalıcı olmak üzere planlanan tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır.