Son yıllarda şeker hastalığı en çok rastlanan ve dünya genelinde ciddi sağlık riski oluşturan gruba giren hastalıkların başında gelmektedir. Şeker hastalığında en riskli ve en sık rastlanan türleri arasında gizli şeker hastalığı gelmektedir. Gizli şeker hastalığının Tip-1 ve Tip-2 kalıcı şeker hastalığına dönüşme ihtimali çok yüksek olmasından dolayı erken teşhisin önemi vurgulanmaktadır.
Gizli Şeker Hastalığını Belirtileri Nelerdir?
Birçok insanda görülebilme riski olmasından dolayı yapılan araştırmalarda bazı belirtileri tespit edilebilmektedir. Özellikle normal tokluk durumlarında kan şekerini normal düzeyde olması gereken zamanlar farklı değerlerde oluşarak kedini göstermektedir.
Gizli şeker hastalığında erken teşhis için en önemli uygulamalar arasında açlık kan şekeri değerlerinin ölçülmesi teşhis için yeterli olabilmektedir. Gizli şeker hastalığı teşhisi için açlık kan şekeri ölçümü yapılırken karbonhidratlı, yağlı ve şekerli besinlerin ardından test yapılması daha etkili sonuçlar verebilmektedir. Gizli şeker hastalığının belirtileri arasında;
• Gizli şeker hastalığının en çok şüphe oluşturduğu durumlar genelde öğünlerden sonra yorgunluk hissi oluşturmaktadır. Özellikle kan şekerinde anormal yükselişler olmasından dolayı uyku basması ve sürekli yorgunluk hissi oluşturmaktadır.
• Gizli şeker hastalığının diğer belirtileri arasında boyun ve ense bölgelerinde sürekli terleme
• Kan şekerinde yaşanan dengesizlik sonucu ani sinirlenmeler oluşmaktadır.
• Özellikle normal dışı kilo kaybı yaşanması da şeker hastalığı belirtisi olabilmektedir.
• Anne ya da babasında şeker hastalığı olan kişiler birer şeker hastası risk gurubunda bulunduğundan dolayı sürekli olarak şeker hastalığı için testlerinin yapılması gerekmektedir.
• Özellikle gebelik döneminde yüksek şeker yaşanması
• Ağız kuruluğu ve sürekli su içme isteği
• Sürekli olarak tatlı yeme isteğinin oluşması
Gizli şeker hastalığı ciddi sağlık riskleri oluşturmasa da şeker hastalığına çevirmesi durumunda sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu tür risklerin hissedilmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
Gizli Şeker Hastalığında Tedavi Yöntemleri Arasında
Özellikle beslenme gizli şeker hastalığı tedavisinde en önemli etkiyi sağlamaktadır. Beslenme programının kesinlikle uzman doktor tarafından düzenlenmesi ve kulaktan dolma bilgilerle diyet programlarının uygulanmaması gerekmektedir. Diyet programında ağırlıklı olarak karbonhidratlı besinlerin ölçülü bir şekilde alınması gerekmektedir. Ölçülü alınacak karbonhidratlar şekerdeki dengesizliği düzenlemeye fayda sağlamaktadır. Gizli şeker hastalığı tedavisinde uygulanan diyet programında sebze ve meyvenin ağırlık olarak tüketilmesi gerekmektedir. Sebze meyvelerin imkanlar ve temizlik titizliğine özen gösterilerek kabukları ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Gizli şeker hastalığı tedavisindeki diyet programında kesinlikle öğünler arasında açlık yaşanmaması gerekmekte ve ölçülü diyet programı uygulanması gerekmektedir. En çok yapılan hataların başında sürekli aç kalarak diyet yapıldığında şekere daha ihtiyaç oluşmaktadır ve şeker hastalığının oluşmasına temel hazırlamaktadır. Şekere olan ihtiyaç artması durumunda uygulanacak tedavi süreci de sıkıntıya düşmektedir.
Gizli şeker hastalığının tedavi sürecinde beslenme düzeninin etkili olduğu kadar uygulanacak egzersiz programlarının da hastalığın önlenmesinde ciddi oranda etkileri bulunarak yaşam kalitesinin artmasına sağlamaktadır.
Bu tür önlemlerin alınması sonucunda gizli şeker hastalığının önüne geçilmiş olunmaktadır.
Gizli Şeker Hastalığında Uygulanacak Diyet Tedavisinin Başlıca Amaçları
Gizli diyabet hastalığı kontrol altına alınamadığı takdirde hastalığın normal şeker hastalığına çevirme ihtimali olmasından dolayı diyet programı uygulanması gerekmektedir. Uygulanacak diyetin başlıca etkileri arasında;
• Glisemiks indeksi düşük karbonhidratlı besinlerin seçimi yapılması sayesinde kan şekerinin dengelenmesi sağlanmaktadır.
• Öğünlerde fazla kalori alınmadan ölçülü karbonhidrat alınması
• Devam ettirilebilir ve yapınıza göre uygulanabilir diyet programları ile beslenme yapılması gerekmektedir.
Gizli şeker hastalığı teşhis edilmesi durumunda genelde yapılan hataların başında tatlandırıcı kullanımı gelmektedir. Yapılan araştırmalarda tatlandırıcı kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Gizli Şeker Hastalığına Yakalanma Riski Olan Kişiler
• Anne ve babalarında şeker hastalığı bulunması
• İyi kolesterolü düşük olan kişiler
• 4-5 kg üzerinde doğan çocuklar
• Hipertansiyonu bulunan hastalar
• Aşırı kilo problemi
• Gebelik döneminde geçici şeker hastalığı geçirmiş kişiler
Gizli Şeker Hastalığında Cerrahi Müdahale Edilir Mi?
Son yıllarda şeker hastalığı tedavisinde uygulanan en etkili çözümler arasında bulunan şeker hastalığı ameliyatı sadece Tip-2 ve ağır vakalarda tercih edilmesinden dolayı gizli şeker hastalığı için cerrahi müdahale edilmesine gerek kalmamaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı özellikle Tip-2 diyabet sınıfında ağır vaka sınıfına girenlerde en etkili tedavi yöntemleri arasında olmasına rağmen şeker hastalığı ile tedavide ilk önce ilaçlı ve beslenme programı oluşturarak tedavi yapılması tercih edilmesi gerekmektedir. Yanlız burda önemli bi ayrıntıyı vurgulamak gerekir eğer obezite oroblemi varsa butür hastaların o noktada özellikle obeziteye yönelik cerrahi tedavi özellikle obezite problemi yaşıyan gizli şeker hastalığı bulunan bireylerde hastalığın geçmesine yada düzelmesine neden olur.