Son yıllarda kişilerin beslenme alışkanlıklarının değişmesinin yanında gıdalarda yaşanan bozulmalar ve hareketsiz yaşam tarzın artması ile beraber sağlık bozulmaları yoğun bir şekilde artmaya devam etmektedir. Bu tür yaşamın en büyük tetiklediği rahatsızlık arasında metabolik sendrom gelmektedir. Ülkemizde metabolik sendrom riski olan kişilerin sayısı %25-30 arasında olduğu düşünüldüğünde geleceğin en büyük riskli hastalıkları arasında görülmektedir.
Metabolik sendrom başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartmaktadır. Metabolik sendrom hastalığı bulunan kişilerde kalp krizi geçirme ve felç görülme riski iki katı daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Metabolik Sendrom Nedir?
Temel olarak vücut sisteminde yaşanan metabolizma bozulması olarak görülmektedir. Başta yüksek tansiyon, obezite, diyabet gibi hastalıkların oluşmasına metabolik sendrom denilmektedir. En büyük nedenleri arasında hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme olmaktadır.
Metabolik Sendromun Belirtileri
• Bel bölgesinde genişleme ve yağlanma görülmesi (Ana belirtileri arasında olmaktadır. Bel çevresi erkeklerde 94cm ve kadınlarda 80cm’den büyük olması durumunda risk sınıfı oluşmaktadır)
• Yüksek tansiyon
• Kolesterol yüksekliği
• Kan şekerinde oluşan değişiklikler
Metabolik Sendromun görüldüğü hastalarda kalp damar hastalığı ile paralel olarak artan kalp krizi risklerini erken yaşlarda da görülmesinde dolayı metabolik sendrom ile doğru ve erken mücadele etmenin önemi ortaya çıkmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz belirtilerin en az iki tanesinin oluşması durumunda vakit kaybetmeden doktora kontrol edilmesi gerekmektedir. Metabolik sendromda en etkili tedavi bütün hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis olmaktadır.
Doktor kontrolünden sonra mutlaka verilen programlara düzenli bir şekilde uyulması gerekmektedir. Özellikle yağı azaltılmış gıdaların yanında fiziksel egzersizlerin arttırılması gerekmektedir. Metabolik sendrom özellikle kadınlarda çok daha yoğun görülmektedir. Özellikle 40-50 yaş arasındaki bayanlar büyük risk sınıfı olarak görülmektedir.
Kalp Krizi Riskini Azaltmak İçin Metabolik Sendrom Tedavisinin Hedefleri
İlk olarak hastalığın sürecine göre ilaçlı tedavi yöntemlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat metabolik sendrom hastalığının tek bir nedeni olmadığı için ilk olarak nedenlerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda hastalığın ana nedeni psikolojik olabileceğinden ruhsal olarak da tedavi süreci gerekmektedir.
Metabolik sendrom tıp alanında tek bir ilaç ile tedavi edilebilecek bir tür hastalık olmadığı için uzun bir tedavi sürecine hastanın kendisini hazırlaması gerekmektedir.
Metabolik Sendromdan Korunmanın 5 Yolu
• İnsülin direnci ile mücadele
• Sağlıklı ve düzenli beslenme ile birlikte uygun fiziksel aktivite programı
• Tespit testlerinin yapılması
• Birçok sebebi olabileceğinden risk faktörlerinin tedavi edilmesi
• Stres ve sıkıntılı yaşam tarzından uzak durma
Metabolik sendromun kalp krizi riskini arttırmasından dolayı korunma yöntemlerine her kişini dikkat etmesi gerekmektedir. Metabolik sendromun farklı nedenleri olsa da en büyük nedenleri obezite olduğundan dolayı özellikle düzenli beslenme ve fiziksel egzersiz yapılması en önemli korunma arasında olmaktadır.
Metabolik Sendrom hastalığında testlerin erken yaşlarda yapılması önemlidir. Özellikle birinci derece yakın akrabalarında diyabet ve erken kalp krizi hastalığı bulunanların gerekli tespit testlerinin mutlaka yaptırılması gerekmektedir.
Son zamanlarda özellikle şehir hayatının stresli ortamı kalp krizi riskinin arttırmasının yanında birde metabolik sendrom riskinin arttırmasından dolayı sağlık riski artmaktadır. Stresli yaşam bazı hormonların aşırı salgılanmasının etkisi ile yağ dokularının karın bölgesinde birikmesine neden olmaktadır. Aynı şekilde stresli ve sıkıntılı yaşam tarzının insülin direncine de etki etmesinden dolayı metabolik sendromun ilerleyişi daha sık yaşanmaktadır.