Çocuklarda da Metabolik Sendrom Görülmesi sıklığının ciddi oranda artması Metabolik sendromun ne denli ciddiye alınması gereken epidemik bir salgın olarak dünyada çok fazla yaygınlaşdığını göstermektedir.
Ülkemizde yeni gündeme gelen hastalık ciddiye alınmazken özellikle ABD’de son 5 yıl içinde alınan önlemlerle metabolik sendromun yaygınlığının azaltığı gösterilmiştir.
Pediatrics dergisinde yayımlana Arthur Lee makalesinde ise Metabolik Sendrom ile mücadelede başarılı bir seviyeye gelindiği ve görülme oranlarının düştüğü belirtilmiştir. Fakat ülkemizdeki Metabolik Sendrom sorununa bakıldığın her geçen gün artmaya devam ettiği görülmüştür. Türkiye’de özellikli son 5 yıldır 12-20 yaş arası çocuklar Metabolik Sendrom görülme oranı artmaktadır.
Çocuklarda Metabolik Sendrom Belirtileri Nelerdir
Dünya genelinde yapılan incelemelerde altta belirttiğimiz sorunların en az 3 tanesine sahip olan çocuklarda Metabolik Sendrom tanısı koyulabilmektedir.
• VKİ (Vücut Kitle İndeksi) Z Değerinin 1.645 veya üstünde olması
• Kan şekeri oranı 100mg/dL oranında veya üstünde bulunması
• HDL değerleri 40mg/dL oranında veya üstünde (
• Trigliseridleri 110mg/dL oranında veya üstünde
• Yüksek tansiyon değeri
Türkiye’de Çocuklarda Metabolik Sendrom Görülmesi
Çocukluk dönemi metabolik sendrom hakkında ülkemizde çok kapsamlı bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen Tip-2 diyabet hastalığının yüksek ortanda arttığı tespit edilmiştir. MPE (Marmara Pediatrik Endokrin) grubu tarafından yapılan araştırmalara göre 105 çocuk üzerinde yapılan incelemede %15 oranına yakın bir grupta prediyabet hastalığı tespit edilmiştir.
Çocuklarda Metabolik Sendrom İçin Alınması Gereken Önlemler
Erişkin hastalığı olarak bilinse de son yıllarda ülkemizde artan soruna karşılık alınması gereken önlemlerin ilk başında çocukluk döneminden itibaren sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite mantığını yerleştirmek ile başlanır.
Özellikle okullarda sağlıklı beslenme için gerekli bilincin kazandırılabilmesi için eğitimlerin verilmesi ve annelerin bu konuda daha çok bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Okul kantinlerinde satılan gıdaların sıkı denetime tabi tutulması ve sağlıksız besinlerin satışının yasaklanması ilk mücadele aracı olabilmektedir.
Beslenme düzenini sağlarken dikkat edilmesi gereken yiyecekler
• Doymuş yağ ve trans yağ oranı yüksek gıdalar (%7’den küçük olması gerekir)
• Aşırı tuzlu ve şekerli gıdalar
• Yüksek enerjili yiyecek ve içecekler (Meyve suları, kola ve enerji içecekleri)
• Fast food türü işlenmiş gıldar
Beslenme Odaklı Tedavi Hedefleri
• Kilo alma sıkıntısını kontrol altına alarak düzenli kilo kaybı sağlamak
• Metabolik Sendrom hastalığının tetiklediği diğer hastalıklara karşı tedavi sürecinde yardımcı olmak
• Tam tahıllı, sebze, meyve ve balık tüketiminin sağlanması ile sağlıklı beslenme standartlarının sağlanması.
Çocuklarda Metabolik Sendrom Hastalığı İle Mücadele Gündelik Önlemler
Metabolik sendrom riski olan ya da ilk başlangıç evresi tespit edilen çocuklarda ilk olarak ilaçlı tedaviye başlamadan önce gündelik hayatlarında basit önlemler alıp kontrol altına alınabilmektedir. Gündelik önlemler 6 ay süre ile takip edilmesi durumunda Vücut Kitle İndeksinde düzelme görülmediğinde diğer tedavi yollarına geçilmesi gerekmektedir.
“Metabolik Sendrom şüphesi olan çocuklar mutlaka doktor kontrolünde tedavi sürecine başlanması gerekir. Kulaktan duyma diyetler ile uygulama yapılmaması gerekir. Erken tedavi sürecini bu tür yanlış uygulamalar ile ortadan kalkmaktadır.”
• Günde 2 saatten fazla televizyon izlenmesi önlenmelidir.
• Dışarıda yemek alışkanlığının kaldırılıp yemeklerin ev ortamında ve evde yapılan yemeklerin tüketilmesi ve aile bireyleri ile beraber yemek yenilmesi
• Gün içinde en az 60-90 dakika fiziksel aktivite yaptıracak spor programı
• Her gün kahvaltı alışkanlığının sağlanması.Kahvaltıda alınan gıdaların aşırı yağlı olmaması gerekmektedir.
• Yapılan bu tür işlemlerin hepsinin kayıt altına alınması ve belli bir program doğrultusunda devam edilmesi gerekmektedir. Yapılan programlar gerçekçi süreler düşünülerek yapılması ve çok kısa sürede büyük beklentiler oluşturacak programlardan kaçınılması gerekmektedir.
Vitamin, Mineral ve Karbonhidratların Çocuk Sendromu Üzerinde Etkisi
Vitamin ve Mineraller: Yapılan çalışmalarda özellikli D vitaminin insülin salgılanmasında etkin rol oynadığı tespit edilmiştir
Karbonhidratlar: Yüksek oranlı karbonhidratlı besinlerin düşük oranlı karbonhidratlı besinlere göre bel çevresini daha yüksek oranda arttırmaktadır. Düşük karbonhidratlı besinleri içeren diyet programları ile hem bel çevresinde azalma hem de kilo verilmesine etki etmektedir.
[/vc_column_text]