Geleceğin hastalıkları arasında ilk sırada olması görülen ve günümüzde de ciddi oranda görülmeye başlanan obezite hastalığı için tedavi yöntemleri her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Obezitenin ilk aşamalarında klasik tedavi yöntemleri ile ( diet, egzersiz ve zayıflatma ilaçları ) tedavi sürecinde de başarılı olunamaması durumunda son yıllarda çok sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemlerine başvurulmaktadır. Obezite ameliyatları uzun yıllar süren diğer tedavi yöntemleri ile değerlendirildiğinde daha etkili ve kısa süreli sonuç sağlamaktadır. Cerrahi tedavi diğer tedavilere göre çok daha başarılı olmaktadır
.
Obezite Ameliyatları Çeşiteri
• Gastrik Bypass
• Mide Bantlama
• Tüp Mide
• Gastroplasti (Zımbalama olarak tabir edilen operasyonlar yeni bir yöntem olarak başlanmıştır. Hastalar aksi bir durum olmadığı zaman 3-4 gün içinde taburcu olabilmektedir)
Obezite Ameliyatları (Gastrik Bypass) Hangi Evrede Uygulanmaya Başlar
Obezite ile mücadele de eğer cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulması planlanıyorsa kesinlikle hastanın en az iki sene diyet ve ilaçlı tedavi yöntemlerinde başarılı olunmaması durumunda Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değerinin 40 ve üzeri olması yada 35’in üzerinde ve beraberinde yandaş hastalıkların ( Hipertansiyon, tip 2 Diabet, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, ve kan yağları yüksekliği ) olması durumunda cerrahi tedavi gerekmektedir.
Obezite ameliyatı öncesi hastanın diğer obezite ile ilişkili başka rahatsızlıkları olup olmadığı konusunda eksiksiz olarak testlerin yapılması gerekmektedir. Operasyon yapılacak kişinin yaş aralığı 16-65 arasında olmalıdır. Operasyon sonrasında hastaların yeni hayatına alışabilecek psikolojik yapıları olan kişilerde cerrahi operasyon uygulanmalıdır.
Obezite Ameliyatının Süreçleri Nelerdir
Laporaskopik yöntemli operasyonlar arasında olan obezite ameliyatları ortalama olarak 60-90 dakika sürmektedir. Bu süre operasyonu yapan ekip ile paralel olarak değişiklik göstermektedir. Operasyon sürecinde bağırsak sisteminde 90-200 cm by-pass yapılarak gerçekleştirilir. Gastrik bypass ameliyatları geri dönüşü olmayan operasyonlar arasında bulunmaktadır.
Obezite Ameliyatı (Gastrik Bypass) Etkileri
İlaçlı tedavi yöntemlerine göre ileriye dönük düşünüldüğü zaman diğer tedavi yöntemlerinden çok daha etkili olmaktadır. Operasyonların artıları arasında
• Obezite hastalığından kısa süre içinde kurtulma
• Obezite odaklı oluşan şeker hastalığının kontrol altına alınması ve kullanılan ilaçların azalması
• Ameliyat sonrası genelde kilo kaybı durumlarında lipid değerlerinde normale dönüşme gözlenmiştir.
• Uyku apnesi, astım rahatsızlıkları ve ruhsal sorunlar için kullanılan ilaçlarda azalmalar olmaktadır.
• Yaşam kalitesinde düzenleme
Obezite Ameliyatı (Gastrik Bypass ) Sırasında Oluşabilecek Komplikasyonlar
Yapılan araştırmalarda obezite ameliyatlarında ölüm oranlarının görülmesi yüzde birden düşük oranlarda olmaktadır. Bu orana en çok etki eden unsurlar arasında hastanın yaşı ve obezite şiddetinin ileri seviyesi ve ciddi yandaş hastalığın olması bulunmaktadır.
Obezite operasyonlarında hastalarda akciğer enfeksiyonları görülme ihtimali yüzde 2-5 oranında olmaktadır. Fakat karın bölgesindeki diğer ameliyattlardada bu risk aynı oranda olmaktadır. Bazı hastalarda özellikli ileri diyabet olması durumunda operasyon yapılan yerdeki dikiş yerlerinde bazı kanamalar meydana gelmesinden dolayı tekrar operasyon yapılma durumlar olabilmektedir. Bu tür cerrahi operasyonlarda en büyük risk hastanın tekrar ikinci operasyona ihtiyaç görmesi olmaktadır.
Obezite Ameliyatı Yapılması İçin Başlıca Nedenler
• Obezitenin oluşturulmuş olduğu ruhsal sorunlardan dolayı aşırı alkol tüketimi
• Beslenme alışkanlıklarında aşırı düzensizlik
• Obezite kaynaklık hastalık risklerinin ileri seviyelerde olması
o Karaciğer sirozu
o Renal bozukluk
o Ciddi kalp hastalıkları
• Doktor gözetiminde uygulanmış olan diyet ve ilaçlı tedavi yöntemlerinden istenilen başarının alınamaması
• Obezitenin neden olduğu üst sindirim sistemi hastalıkları.
Obezite Ameliyatına Karar Verilmesi
Her kilolu hastanın obezite olduğu teşhisi doğru bir sonuç olmamaktadır. Hastaların ilk olarak özel bir bariatri ekibi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bariatrik doktor ya da ekibi tarafından ameliyat kararı verilmesi durumunda hastaya cerrahi operasyon uygulanması gerekmektedir. Obezite operasyonları arasında yapılacak türü doktorların karar vermesi gerekmektedir.
Obezite Ameliyatı Sonrası Hastaların Takip ve Yönetimi
Operasyon sonrası hastalarda anastomotik sızıntı konusunda testlerin yapılıp sonuçların pozitif olması durumunda hastalara ilk olarak sıvı vermeye başlanabilmektedir. Obezite ameliyatlarından sonra hastalarda herhangi olumsuz bir sorun görünmemesi durumunda 3-4 gün içinde taburcu olunabilmektedir.
15-21 günlük sıvı dietin ardından kontroller sırasında hastada olumsuz bir durum görülmemesi durumunda hastaların yumuşak türde yarı katı yemeklerin alınmasına başlayabilirler. Obezite ameliyatından sonra hastaların beslenme alışkanlıkları dışında yeme şekillerinde de dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle lokmaların çok iyi çiğnenmesi ve yavaş yemek alışkanlığının kazanılması gerekmektedir. Obezite ameliyatlarından sonra hastalara doktorun ön göreceği ölçüde protein takviyeleri yapılabilme durumları oluşmaktadır. Gastrik bypass ameliyatlarından sonra hastaların kalsiyum, demir, ve B12 ihtiyaçları oluşacağından takviyeler gerekebilmektedir.
Operasyon sonrası hastaların doktorları tarafından 30-45 gün süre ile yakın takip etmektedir. Operasyon sonrası ilk 24 ay aralıklar ile bariatrik doktorunda kontrol etmesi gerekmektedir.
Obezite Ameliyatları Sonrası Plastik Cerrahi Gerekiyor Mu?
Operasyon sonrasında hastada yaşanacak kilo kayıplarından dolayı kasık ve üst kollar bölgesinde sarkmalar oluşmanın yanında bazı deri bölgelerinde katlanmalar gerçekleşmektedir. Obezite ameliyatından 12-24 ay sonrasında hasta normal değerlere ulaşması durumunda plastik cerrahi operasyonlarının yapılmasına başlanabilir.
[/vc_column_text]