Şeker hastalığı ameliyatı Tip 2 diyabet hastalarına uygulanan bir ameliyattır. Bu ameliyatta yapılan tüm cerrahi müdahaleler hastanın vücudunda bulunan potansiyel insulinin daha etkin kullanılabilmesine ortaya çıkarmak içindir, pankreas organıyla ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu olmamakta, pansreasın görevini yapması üzerine kurulu bir müdaheledir. Tip 1 şeker hastalarına uygulanmamasının sebebi Tip 1 diyabet hastalarının vücutlarında insülin üretiminin artık yapılamıyor olmasıdır. Belirttiğimiz gibi ameliyatın amacı hastanın metabolizmasında var olan ancak işlevini yerine getiremeyen pankreası harekete geçirmektir. Tip 1 diyabet hastalarında maalesef bu işlem sonuç vermemektedir.
Tip 2 şeker hastaları dışarıdan alınan insüline bağımlı olarak hayatlarını sürdürmek zorunda kalırlar. Şeker hastalığı kişinin metabolizmasını oldukça yoran bir hastalıktır, alınan ilaç tedavileri de bir yandan yararlı olduğu gibi bir diğer yandan aşırı ilaç kullanımına bağlı olarak farklı yan etkiler sergilemektedirler. Ayrıca kullanılan ilaçlar pankreas insulin rezervlerini zaman içerisinde tüketip Hastalık ne kadar ilerlemiş durumda ise ameliyatı gerçekleştirme olasılığı o kadar düşmektedir. Şeker hastalığında temel ihtiyaç hastanın pankreasının insülin üretebilme kapasitesinin bulunuyor olmasıdır.
Şeker hastalığı ameliyatı için hastalar tıbbi tahliler sonucunda uygun bulunurlar, dikkat edilen noktalardan biri hastanın insülin rezevrlerinin korunmuş olmasıdır.
Hasta ilaç kullandığı halde şeker kontrol altına alınamıyorsa, hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak şeker hastalığı ameliyatı olunabilir. Hastanın yaşının 18-65 aralığında olması doktorun vereceği kararla uygun olacaktır.
Tip 2 diyabetten kaynaklı olarak birçok metabolik sendrom sorunları ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı öncesi uzman doktor ve ekip ile birlikte hastanın operasyon için uygun olduğuna karar verilir ise, hedeflenen sonuçlar hasta ile paylaşılarak kesin tarih belirlenir.
Metabolik sendrom rahatsızlıkları içerisinde hipertansiyon, kolestrol ve obezite gibi bir çok sağlık problemi yer almaktadır ve bu rahatsızlıklar hastanın genel sağlığını tehdit altında tutmaktadır. Özellikle morbid obezite bu hastalığın sonuçlarından biri olabilmektedir.
Tip 2 şeker hastalının kendi içerisinde bir çok gruba ayrıldığını söyleyebiliriz bu durum operasyon kararını da etkileyen faktörler arasındadır, hastanın ne kadar süredir şeker hastası olduğu, yaşı, kilosu ve kendisine uygulanan tedavi, insülin kullanım süresi ve günlük miktarı şeker hastalığının ciddiyetini göz önüne sermektedir.
Şeker hastalığı ameliyatı ile bir çok hormonal değişiklikler ortaya çıkmakta, metabolizmada insülin üretimini ve kontrolünü artıracak değişiklikler yapılmaktadır. Operasyon sayesinde hastanın vücudunda yerleşmiş olan insülin direnci belirgin şekilde azaltılır, bu sayede hasta operasyon sonrası kullandığı ilaçlardan kurtulma şansı yakalar.
Şeker hastalığı ameliyatı için pankreasın belirli düzeyde insülin üretimine devam etmiş olması gerekir, operasyon öncesi tahlillerle bu rezevler uzman doktor tarafından kontrol edilir. Bu değerlendirmeler sonucunda uzman doktor operasyonun hastaya ne oranda fayda getireceği konusunda fikir edinebilir. Operasyon öncesi bu bilgileri hastalarla paylaşıp, operasyon sonrasında hastanın ilaç kullanımını bırakıp bırakamayacağı hakkında öngörülerini iletebilir.
Şeker hastalığı ameliyatı yaptırması mümkün olmayan hastalar kimlerdir?
Şeker hastalığı ameliyatına uygun tip 2 diyabet hastalarının belirlenmesinde yukarıda belirttiğimiz unsurları taşıyan hastaların belirlenmesinde yardımcı olacak farklı parametreler mevcuttur.
Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak hastanın VKI yani vücut kitle indeksi 30 un altında ise uzman doktor bu konuda hassas davranacak ve farklı testlere başvuracaktır. BMI oranı 30 kg/m2 nin üzerindeki hastalar operasyon için çok daha uygun görülebilir.
Hastanın insülin kullanımı uzman doktorun denetiminden geçeceğinden bu konudaki değerlendirme hastaya özel olacaktır.
Organlar ciddi anlamda hasar görmüş ise uzman doktor bu hastalara cerrahi müdahalede bulunmanın doğru olmadığı yönünde karar verebilir. Örneğin böbrek yetmezliği bu konuda ciddi engel teşkil edebilir.
Kalp krizi ya da koroner bypass geçirmiş olmak operasyon için engel teşkil etmez ancak bu rahatsızlıklardan sonra pankreasın insülin rezevleri, insülin üretebilme kapasitesi hasar görmüş olma olasılığı artmaktadır.
En büyük engel parametresi ise hasta diyalize girmiş olsun olmasın kronik böbrek yetmezliği ya da ağır protein kaybıdır.
Tüm Tip 2 Diyabet Hastaları Ameliyat için uygun mudur?
Tip 2 şeker hastalarında hastalığın boyutu her zaman birbirinin aynısı değildir, bu durumda hastanın tedavi geçmişi ile birlikte bir çok etken ön plana çıkmaktadır. Bazı hastalar hastalığın geç teşhis edilmesinden ya da ilaç kullanımlarına dikkat etmemelerinin sonucu olarak metabolizmalarında bulunan insülin üretme kapasitesini zorlamış bu üretim potansiyelini bitirmişlerdir. Bu duruma gelmiş tip 2 diyabet hastalarında operasyon sonuç vermeyeceğinden uzman doktor alınan test sonuçlarından sonra ameliyatı uygun bulmayacaklardır.
Şeker hastalığı ameliyatı neden sadece tip 2 için uygulanır?
Tip 2 diyabet hastalarında pankreasta bulunan beta hücresinin içinden salgılanan insülin miktarı yeterli olmaktadır ancak salgılanan insülin kullanılmamaktadır.
Yeterince insülin deposuna ve gerekli aktiviteye sahip şeker hastaları ameliyattan en çok fayda gören hastalardır.
Ancak tip 1 diyabette bu durum söz konusu olmadığından metabolik cerrahi yöntemleri uygulanamaz.
Hangi tip diyabet olduğunuz nasıl anlaşılır?
Genellikle küçük yaşlarda meydana gelen diyabet çeşidi Tip 1 dir. Tip 1 diyabet genç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir bu sebeple son kararı mutlaka uzman doktor vermelidir. Uzman doktor tip değerlendirmesi için hastadan belirli tahliller isteyecekler ve sonucunda değerlere göre hastayı bilgilendireceklerdir.
Şeker hastalığı ameliyatı acil yapılması gereken bir ameliyat mıdır?
Uygulanan tedavilere rağmen şeker oranı bir türlü düzene girmeyen şeker hastaları ve yaşı henüz genç sayılabilecek hastalar için bu ameliyat ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi sonuç verecektir. Biliyorsunuz ki insan yaşı tüm hastalıkların tedavisi için oldukça önem taşır, yaşı genç hastaların metabolizmaları yorgun olmayan metabolizmalardır ve yapılan cerrahi müdahaleyi kolaylıkla göğüsleyebilirler.
Son 3 aylık kan şekeri değeri normalin üstünde olan hastalar için bu ameliyat çok uygundur.
Bununla birlikte kan şekerinde tedavisi düzenli yapıldığı halde sonuç alamayan hastalar , gözlerinde böbreklerinde karaciğerinde hastalığa bağlı komplikasyonlar oluşmaya henüz başlamış hastalar acil olarak ameliyatı olabilirler. Bu ameliyat sayesinde bir çok komplikasyonun da önüne geçilmiş olacaktır.