- Her renk grubundan çeşitli besinler tüketin.
Besin grupları tek başına vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini aynı anda içermez. İhtiyacınız olan besin öğelerini almak için her öğünde çeşitli besin gruplarından (süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagil, taze sebze ve meyveler, tahıllar) önerilen düzeylerde almaya dikkat edin. Renk açısından zengin besinlere yer vererek çok renkli beslenmeye özen gösterin. Sarıi turuncu, kırmızı sebzeler ve meyveler temel vitaminleri, karoten ve doğal antioksidanları daha çok içerir.
- Besin değeri yüksek kalorisi az olan besinlere yönelin.
Yediğiniz her yiyeceğin etiketini okuyun ve kalorisi hesaplayın. Tükettiğiniz yiyeceklerin protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve lif açısından zengin olmasına özen gösterin. İçeriğinde fazla şeker, yüksek oranda yağ içeren enerjisi yüksek yiyeceklerden uzak durun.
- Sebze ve meyveyi sofralarınızdan eksik etmeyin.
Sebze ve meyveler yağ oranı çok düşük hacimce ve lif açısından zengin kalorisi düşük ve vitamin, mineral açısından zengin besinlerdir. Çok fazla lif içeriğiyle tokluk hissini artırdıklarından özellikle düşük kalorili beslenmede günde 5-6 kez küçük porsiyonlarda sebze ve meyve tüketiniz. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriğinden daha zengin olduğu da unutulmamalıdır.
- Basit karbonhidratlardan uzak durun.
Dengeli ve sağlıklı beslenmede alınan enerjinin yüzde 50 ya da yüzde 55’ inin karbonhidrat içeren yiyeceklerden olmalıdır. Karbonhidratlar; basit ve kompleks olmak üzere iki çeşittir. Basit karbonhidratlar balda ve meyvede bulunan şekerdir. Kompleks karbonhidratlar ise vitamin, mineral, lif açısından zengin olan yiyeceklerde bulunur. Bunlar; tahıl, esmer ekmek, kuru baklagiller gibi sindirimi basit karbonhidratlara göre daha zor olan besinlerdir.
- Lifli yiyeceklere beslenmenizde yer verin.
Sağlıklı beslenmede en dikkat edilecek noktalardan bir diğeri de bol miktarda sebze,meyve ve tam tahıllı ürünlerin tüketilerek lif alımının artmasıdır. Yüksek lifle beslenen insanların yaşam süreleri ve kalitesi artar. Günlük yiyeceklerle alınması gerek lif miktarı yaklaşık 25 g civarındadır. Yüksek lifli beslenildiğinde kalori alımı kısıtlanır, sindirim sistemi düzenli bir şekilde çalışır, dışkı hacim kazanır, metabolizma hızı artar. Barsaklarda bulunun kansorejen maddeler, liflerle birlikte güvenli bir şekilde atılır. Kan şekerinin normal düzeylerde seyretmesinde ve karbonhidratın daha yavaş emilmesinde rol oynar. Özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürücü etkisiyle kalp damar hastalıklarından da koruyucu etkisi vardır.