Tıbbi Efsaneler: Obezite ile ilgili 5 yaygın efsane
Koroner kalp hastalığı ülkemizde ve ABD de yetişkin nüfustaki ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Hastalık riski 35 yaşından itibaren artmakta, erkeklerde kadınlardan, yüksek sosyo-ekonomik gruptadüşük sosyo ekonomik gruptan daha yüksek oranda görülmektedir. Bireylerin denetimi altında olan koruyucu ve hastalığın ilerlemesini azaltan faktörlerin en başında sağlıklı bir beslenme şekli gelmektedir. Günlük kolesterol alımının 200 mg ve altında tutulması önemlidir. Diyette çözünür posanın arttırılması ve günlük 25 g kuru baklagil alımı , LDL – kolesterolünde %30 a varan düşüş sağlamaktadır.
Dikkat edilmesi gerekenler
- Özellikle yağlı kırmızı et ve kebaplar yerine yağsız, derisiz , tavuk eti ve hindi eti tercih edilmeli.
- Süt ve süt ürünlerini tam yağlı tüketmek yerine yarım yağlı ya da yağsız tüketilmeli. Böylece diyetin doymuş yağ oranını %7 nin altına düşmüş olacaktır.
- Bazı zamanlarda hayvansal protein kaynağı yerine bitkisel protein kaynağı olan mercimek ya da kinoa kullanılabilir.
- Et, kıyma, tavuk kullanılarak yapılan yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli,
- Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ ( zeytinyağı/fındık yağı ve ay çiçek/ mısırözü/soya yağı) kullanılmalı ve mümkün olduğunca yağ miktarı azaltılmalı,
- Yumurtanın öncelik beyazını olmakla birlikte gün aşırı tüketilmesine dikkat edilmeli.
- Sakatatlar( karaciğer, beyin, böbrek vb.), doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek olduğu için tüketilmemeli,
- Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi et ürünleri tüketilmemeli,
- Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
- Deniz ürünlerini, balık omega- 3 bakımından çok zengindir. Çeşitli bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp hastalıklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Haftada en az iki gün balık tüketmeye özen gösterilmelidir. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu da tüketilebilir.
- Tahıllarda kepekli , tam buğday unlu, çavdar ve yulaf içeriği yüksek olanlar tercih edilmelidir.
- Sebze ve meyve bakımından zengin bir diyetin kalp hastalıkları ve felç riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Tüm meyve ve sebzeler bu yönde yarar sağladığı gibi, özellikle lahana, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, beyaz lahana gibi kükürtlü sebzeler; portakal, limon, greyfurt, lime gibi turunçgiller çok daha önemli katkılar sağlamaktadır.
- Çözünür posanın diyette arttırılması, yine kolesterol düşürür. Çözünğr posanın en iyi kaynakları yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerdir. Ayrıca yağsız yoğurt çözünğr posa ile beraber tüketildiğinde kolesterolün ekstra düşmesine yardımcı olur.
Related posts