Troid hastalıkları kilo verme sürecini olumsuz yönde etkileyen ve hastalar arasında en çok karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Metabolizmanın çalışmasında rol oynayan ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroit hormonlarının az ya da çok çalışıyor olması ciddi metabolik sorunlara yol açmaktadır.
Tiroid hormonunun olması gerekenden fazla salgılanması durumunda metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir. Normalden daha az salgılanması durumunda da hipotiroidi gelişir, metabolizma hızı azalır, kabızlık, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artışı, aşırı sinirlilik hali oluşur. Hastanın kan bulgularındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi hastalığın seviyesi hakkında bilgi verir.
Yiyeceklerin çeşit ve miktarı hormon seviyelerini etkileyebilmektedir. Beslenmede yapılacak birkaç küçük düzenlemeyle hastalığın etkileri hafifletilebilir.
- İyot, elzem bir mineraldir ve tükettiğimiz birçok besinin içerisinde de bulunmaktadır. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatırı olanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekmektedir.
- İyodun vücutta ki emilimini arttıran en önemli vitamin E vitaminidir. E vitaminince zengin keten tohumunun yiyeceklere ilave edilmesi hem E vitamininden hem de diyet lifinden zengin beslenilmesini sağlar. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumunu sebze yemeklerinize, salatalara ve yoğurdunuza yemek piştikten sonra ilave edip tüketebilirsiniz.
- Çinkodan zengin badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurta da beslenmede yer alması gereken yiyecekler arasındadır.
- Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum açısından zengin besinlerdendir.
- Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır. Bu yiyecekler tüketilirken miktarları sınırlandırılmalı ve çiğ olarak tüketiminden sakınılmalıdır. Pişirerek tüketmeniz guatrojen madde miktarını azaltacağından daha sağlıklı olacaktır.
- Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
- Hipertiroidi olanlar süt, peynir, deniz mahsulleri, mor lahana, turp, kuruyemiş tüketimini azaltmalıdırlar. Çay, kahve, alkol ve nikotin metabolizma hızını artıracağından tüketimleri sınırlandırılmalıdır.
- Hipotroidi ile azalan metabolizma hızını arttırmak için hipotiroidi hastalarının hayatlarında mutlaka spora yer vermeleri gerekmektedir. Stres durumuda tiroide çok çabuk etki etmektedir, bu nedenle moralde hastalar için çok önemlidir.
- Doymamış yağ asitlerinden omega-3 ün tiroid fonksiyonlarının çalışmasında olumlu etkileri vardır. Omega -3 ün en iyi kaynaklarından biri olan balığı haftada en az 2 kez tüketin.
- Tam tahıl ürünlerini ve kuru baklagiller vitamin ve mineral ve bitkisel protein açısından zengin besinlerdir. Bu sebeple haftada 2 kez kuru baklagil yemeği ya da haşlanmış olarak salatalarınıza ilave ederek tüketmeye özen gösterin.