Sağlıklı Kilo Vermek İçin
Dogru ve sağlıklı beslenme bir kişinin vücudu için gerekli olan (yeteri kadar miktarda) kalori, protein, vitamin ve mineral almasıdır. Artık kiloları sebebi ile tükenmişlik yaşayan bir kişi diyete girdiğinde hür iradesi ile kendisini sert bir disiplin altına sokabilir, bu da kısa süre sonra patlamalar yaşamasına sebep olmaktadır. Bu sebep ile maalesef ki hayatın hiçbir alanında geçerli olmadığı gibi burada da radikal kararlar almak geçersiz ve sonuçsuz kalmaktadır. Kişi kendine sert bir disiplin yöntemi uygulamak yerine yumuşak geçişler ile yaşam şeklini değiştirmelidir. Sağlıklı kilo vermenin mantığı aslında içsel anlamda kabul görürse çok kolaydır..
**Az miktarda kalori+çok miktarda hareket(eskisine göre)= kilo kaybı..
Sağlıklı bir biçimde kilo vermek için yapılması gereken; beslenme ve “yeme” alışkanlığını değiştirecek bir davranış düzenlemesi içine girmektir.
Dünyanın en önde gelen tıp dergilerinden Lancet’de zayıflama konusunda üç yöntemin karşılaştırıldığı bir araştırma yayımlanmıştır. Benzer özellikler gösteren şişmanlar üç grupta toplanmışlar, birinci gruba zayıflama hapı verilmiş; ikinci gruba hap ve yeme alışkanlığını değiştirmeye yönelik davranış düzenleme tekniği uygulanmış; üçüncü gruba ise sadece yeme alışkanlığını değiştirmeye yönelik davranış düzenleme tekniği uygulanmıştır.
Dört aylık incelemeden sonra ilaç grubunun 15 kg; ilaç ve davranış düzenleme grubunun 30 kg; sadece davranış düzenleme uygulanan grubun ise 10 kg vermiş olduğu görülmüştür.
Bir yıl sonra yapılan izleme çalışmasında 15 kg veren ilaç grubunun 10 kg geri aldığı; ilaç ve davranış düzenlemesi grubunun verdiği 30 kg’dan 24′ünü geri aldığı; sadece davranış düzenlemesi uygulayan grubun ise yarım kilo almış olduğu ortaya çıkmıştır.
Bu araştırmanın ortaya koyduğu en somut bulgu, dışarıdan yapılan müdahalenin yapıldığı süre içinde geçerli olduğudur. Görüldüğü gibi, müdahale ortadan kalkınca kişiler hızla eski alışkanlıklarına geri dönmektedirler.
Her zaman karşılaştığımız bir durumdur bu ameliyattan sonra hastalarımız 6 ile 8 ay arasında bir duraklama dönemi yaşarlar bunun sebebi; kişi aldığı kaloriyi azaltmış, bünyesi ise harcadığı enerjiyi azaltarak kilonun sabit kalmasını sağlamıştır. Fazla kilo problemini yaşayan birçok kişi için tipik olan bu durum, kilo vermeyle ilgili gerek tıbbi, gerekse psikolojik yaklaşımların temelini oluşturan, “şişmanların fazla yedikleri” varsayımının doğru olmadığını ortaya koymaktadır.
Kişinin günlük enerji harcama miktarına göre de değişiklik gösterecek bir yargıdır bu fakat beslenme uzmanlarımızın bizlere öğrettiği bir şey vardır ki 1000 ile 1300 kalori civarında günlük besin tüketen kişiler fazla yemek tüketiyor olarak nitelendirilimez..
‘Fazla yemek’ ne anlama gelir?
Bu kişi komşusundan mı daha fazla yemek yemektedir, yoksa hayatının daha genç olduğu döneminden mi? veya bu kişinin aynı yaşta, aynı cinsiyette ve aynı aktivite düzeyindeki hayali bir kişiden daha mı fazla yediğini düşünmek gerekir.
Yapılan araştırmalar cinsiyet ve yaş açısından aynı durumda olan benzer kilo ve aktivite düzeyindeki kişilerin birbirlerinden çok farklı biçimde beslendiklerini ve farklı düzeylerde kalori aldıklarını ortaya koymuştur. Kısaca söylemek gerekirse benzer aktivite düzeyindeki kişiler, aynı kiloyu almak için farklı miktarda kaloriye ihtiyaç duymaktadırlar.
‘Şişmanlık çok karmaşık bir konudur. Birçok başarısız diyet girişiminin temelinde şişmanlığa yol açan veya kilo vermeyi zorlaştıran sebeplerin yeterince bilinmemesi yatmaktadır. Bu sebep ile siz değerli hastalarımız ve takipçilerimize bir yazı dizisi hazırladım.’
Keyifli okumalar
ve
farkındalık kazanmalar diliyorum..
Uzm. Klinik Psikolog- Bariatrik Psikolog
Merve PEHLİVAN