‘Kilo Vermem Durdu Fakat Spor Yapmaktan da Nefret Ederim…’
Diyenlerden Misiniz?
Kliniğimize gelen her hasta ile birebir görüşmeler yaparım ve her birine sorduğum belirli kapsül sorular vardır. Sorular bana ve çalışma ekibime (hastalarımız görüşme notları ekip ile paylaşılmamakta hasta gizliliği asla zedelenmemektedir, sadece hasta bilgisi dahilinde anket sorularına verilen cevapları ekibimiz ile paylaşmaktayım) hastalarımız hakkında kısa ama net bilgiler vermektedir. Bu sayede gelecek günlerde ne gibi problemler yaşayabileceğimizi az çok öngörebilmekteyiz.
Bu soruların en başında ;
- ‘Bu ameliyatı olmaya karar verdiniz çok güzel belli ki bir takım farkındalıklar içerisindesiniz, fakat bu ameliyattan beklentilerinizin ne olduğuna karar verdiniz mi?’ gelir.
Hastaların %99.9 ilk olarak sağlıksız yaşamaya daha fazla dayanamayacakları için bu ameliyatı olmak istediklerini söylemektedir. Beden imajına duyulan rahatsızlık bir çok hasta için görüşmenin en sonunda utana sıkıla evet ben bedenimi de sevmiyorum Merve hanım!!!! Artık bu görüntü ile yaşamak istemiyorum şeklinde dışarı vurulabilmektedir.
Ameliyat öncesi her durum ile yüzleştirmeye çalışırım hastalarımızı. Peki midesi alınan bir insan sizce hangi konular hakkında yüzleşmeli?
- Her cerrahi müdehalede olduğu gibi burada da ölüm riski olduğu,
- Kaçak riski olduğu
- Ameliyattan çıktıktan sonra ilk 4 saat ciddi anlamda ağrılarının olacağı fakat sonra bunların yavaş yavaş geçip kalıcı hale gelmeyeceği,
- Kilo vermek için sadece bu ameliyatın yeterli olmadığı kalorisiz içecekler, ilk 1 ay için olan besin programlarına dikkat gerektiği,
- Bizimle ne kadar sık görüşürlerse onlara o kadar çok yardımcı olabileceğimiz,
- Ancak kendileri isterse bu işte başarılı olabilecekleri vs..
Yukarıda saydığım ilk 2 madde dışındaki bütün maddeleri teferruat olarak nitelendirebilirsiniz fakat kilo veriminin bazı insanlarda bazı noktalarda durduğunu hepbirlikte kabul etmemiz ve bu durum için alternatif çözümler üretmemiz gerekmektedir.
Bu çözümlerin en başında ve akla ilk gelen (tabiî ki bütün hastalarımızın yapmaktan nefret ettiği davranış) HAREKETtir..
Sporun Psikolojik Faydaları
Spor yapmak (hareket etmek), maalesef ki toplumsal öğretilerimiz sebebi ile birçok zaman lüks olarak görülmektedir. Evde spor yapılamayacağından yakınan birçok kişi ile karşılaşmaktayız gün içerisinde fakat burada biz uzmanlar ve hastalarımızın birbirini ikna etmediği nokta spor yapmak isteyen insanın önünde hiçbir şeyin duramayacağı çatışmasıdır.
Kalori sadece iki şekilde yakılabilir; bazal metabolizma (vücudun gün içinde işlevlerini yerine getirebilmesi için kalori harcaması) ve hareket. Burada hareket ile anlatılmak istenen sadece egzersiz yapma değildir. Gün içerisinde kalori harcamak için bireyin karşısına sayısızca fırsat çıkmaktadır (Asansöre binmek yerine merdivenle çıkmak, yakın bir yere giderken taşıt kullanmak yerine yürümek, bekleme halindeyken oturmak yerine volta atmak gibi). Bunlar çok basit ve ufak hareketler gibi görünebilir fakat gün içinde defalarca yapıldığında ciddi anlamda bireyin kalori yakmasını sağlamaktadır.
Spor yapan birçok bireyin psikolojik durumunda değişikliklerin gözlendiğine dair birçok araştırma bulunmaktadır. Bu değişikliklerse kısaca 9 ana başlık altında toplanabilmektedir.
- Özgüven
- Liderlik Becerileri
- Kişisel Gelişim
- Yetişkinlerle İlişkiler
- Arkadaş Edinmek
- Olumlu Beden Algısı
- Akademik Kazançlar
- Stres ve Depresyon
- Yaşam Becerilerinin Öğrenilmesi
UNUTULMAMALIDIR Kİ….
HAREKETSİZ BİR ALANDA YAŞAM YOKTUR!!!
Uzm. Klinik Psikolog- Bariatrik Psikolog
Merve PEHLİVAN