Bulumia Nevrosa
Yeme hemen akabinde çıkarma bağımlılığına verilen akademik isimdir Bulumia Nevrosa. Tipik özelliklerinden bir tanesi sık sık besin tüketme bunun hemen akabinde ise kusmadır. Bu hastalığa sahip olan insanlar çok kısa süreler içerisinde çok yüksek kalorili yiyecekler tüketmektedir. Bireyler, bu şiddetli gelen yeme isteğini kontrol etme mekanizmasına aynı zamanda sahip değildir. Aşırı derecede bir utanç duyan hastalar besin tükettikleri her an yalnız olmak istemektedir. Bu kadar çok yeme atağı geçiren bireylerde düşünülebileceği gibi kilo alma ihtimali çok yüksektir. Bu sebep ile birey kilo almamak için yeni ve çaresizce yöntemler denemektedir. Yöntemler her bireyde farklılık gösterebilmektedir fakat birkaç ortak davranış tarzı vardır. Yediklerini kusarak çıkarma, müshil (laksatif), idrar arttırıcı madde (diuretika) veya başka ilaçlar alma vb.
Anlık bir anda alınan kalorilerin yakımını sağlamak adına birey spor, hareket veya sıkı diyet yöntemlerini de denemektedir. Bu hastalığı olan bireylerin aynı zamanda çok ciddi vücut ağrıları da vardır. Çoğu normal kiloda bile olsa kilo almaktan ısrarla korkmaktadır.
Görülme Sıklığı Nedir?
Her 100 kişiden 2 veya 3 kişide görülebildiği akademik çalışmalarca kanıtlanmıştır. Bulumianın ayrı ayrı semptomları vardır bu semptonlar çok farklı şekillerde farklı insanlarda görülmektedir. Özellikle kadınlar ve ergenlerde daha çok görülme ihtimali vardır. Her 100 bulumikten 90’ının kadın olduğu konusunda araştırmalar vardır. Ancak giderek genç erkeklerde ve hayatının bir dönemini çok kilolu olarak geçirmiş ve farklı şekillerle bu kiloyu vermiş olan kişilerde de görülmektedir.
Obezite Cerrahisi ve Bulumia İlişkisi
Geçmiş döneminde kilolu olan kişilerde bulumia hastalığına ilk sebep olan düşünce ya tekrar kilo alırsamdır. Bu düşünce tetiklemesi ile birey yeme atakları halinde besin tüketmeye başlamaktadır. Her tüketilen besin daha mideye inmeden bu kişiler için bir pişmanlık anlamına gelmektedir. Bireyler bu pişmanlıktan kurtulabilmek adına hemen kusmayı tercih etmektedir. Özellikle Obezite Cerrahisi olan bireylerde bu korku acaba midem mi büyüdü düşüncesi ile baş göstermektedir. Midesinin büyüdüğüne inanan birey kendini giderek daha çok denemeye başlamaktadır. Daha sonrasında bu denemeler sırasında mide yorulduğu için ve çok küçük olduğu için bulantılar başlamaktadır. Birey daha sonra kustuğunu fark eder etmez bu davranışı ameliyat sonrasında bir yöntem olarak görmekte ve her fazla yediğini düşündüğü anda kusmaya başlamaktadır.
Farklı şekilleri ve seyirleri
Bulimia hastalığı çoğunlukla yetişkinlik döneminin ilk zamanlarında görülür. Mağdur kişiler, bedenlerini beğenmek adına çok perhize yaparlar, aynı zamanda giderek şiddetlenen açlık hisleriyle ve yeme krizleriyle savaşmak zorundadılar. Bulimia hastalığının aşırı zayıflığın devamında oluşması da seyrek rastlanan bir durum değildir. Bu durumlarda aşırı zayıflık hastalığının semptomları azalır ve vücut ağırlığı normale döner. Ancak sonrasında, hastanın yine kusma, müshil ilacı gibi yöntemlerle karşı koyduğu yeme krizleri başgösterir. Yeme davranışında normal ve bulimik dönemler sık sık yer değiştirir.
Hastalık Neden Başlar
Bu hastalığın oluşmasında bir çok sebep etkendir.
Toplumsal roller; çok ince olmaktan geçen batılı ideal güzellik anlayışı ve çok kalorili gıdalara sürekli erişimin olması gösterilebilir.
Toplumsal faktörler; bireyin biyolojik (örneğin irsiyet), kişisel (örneğin düşük özdeğer) ve geçmişiyle alakalı (örneğin yakın birinin ölümü) özellikleriyle birlikte etki ederler.
Bu da bulimianın oluşumunu ve devam etmesini tetikleyebilir veya kolaylaştırabilir.
Acaba Ben de mi Bulumia Hastasıyım ?
Bulimia hastalığı hemen bir günde oluşmaz. Mağdurların erkenden yardım aramaları çok önemlidir zira hastalığın sonlandırılması esasen tedaviye çabuk başlanmasına bağlıdır.
Bir yeme bozukluğu başlangıcının belirtileri şunlar olabilir:
- Kendi yeme davranışından memnun olmama
- Kişinin kilosu ve beslenmesiyle ilgili endişelenmesi
- Kişinin vücuduyla ilgili endişelenmesi
- Gizli yemek yemek
- Kusma veya yeme krizleri
Bulumia hastası bir yakınız varsa..
Çevrenizde herhangi birinin bu hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız bu kişi ile açıkça konuşmalısınız. Bunu yaptığınız anda hastanın bu durumu sürekli inkar edeceğini unutmamalısınız. Karşınızda konuştuğunuz kişi bu konuyu konuşmaya hazır olmayabilir. Buna rağmen siz konuyu açmaya devam etmelisiniz önemli olan daha çok, sabırsızlık ve fazla duygu göstermekten kaçınmak, bunun yerine bulimia hastası insanların karşısına onları destekleyecek şekilde çıkmaktır.
„Bu bir ruhsal gerilimin bir ifadesi, midenin hiçbir şey
kaldıramayacak ve yenilen normal porsiyonların
bile çıkarılacak olmasının çaresizliği gibi.“
Uzm. Klinik Psikolog- Bariatric Psikolog
Merve PEHLİVAN