Çağımızın en çok görülen rahatsızlıkları arasında şeker hastalığı yer alıyor. Birçok hastalığın temel etkeni olan hastalığa dair bilinmesi gerekenler yazımızda…
1. Şeker hastalığı nedir, ne değildir?
Kandaki şeker dengesinin bozulmasına dayalı bir rahatsızlıktır. Kandaki şeker, enerji için kullanılıyor. Ancak bunun için vücudun insülin üretmesi lazımdır. Ya da, üretilen insülinin görevini yerine getirmelidir. Bazı nedenlerden dolayı vücut insülin üretmez veya üretilen insüline karşı direnç oluşabilir. Bu durumda, kandaki şeker oranı giderek artar ve vücut için zararlı bir madde haline gelebilir.
Şeker hastalığı, hafife alınacak bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle erkenden teşhis edilip, ilerlemesinin önüne geçilmesi lazımdır. Bunun için kişi, gündelik hayatını değiştirmesi gerekebilir. Beslenme alışkanlıkları, spor ve daha fazla aktivite gibi planlı bir hayata geçiş yapmalıdır.
2. Kaç tip diyabet vardır?
İki tip diyabet vardır. Bunlardan biri, Tip 1 diyabet olarak adlandırılıyor. Çocukluk yaşlarından itibaren görülebilen bir şeker hastalığı şeklidir. İnsülin üreten hücrelerin tahrip olması sonucu ortaya çıkar. Kandaki şeker oranı insülin ile dengelenemediği için dışarıdan insülin verilmesi lazımdır. İkincisi ise, Tip 2 diyabettir. Bu da, ilerleyen yaşlarda görülen bir şeker hastalığıdır. Ancak gençlerde de görülebilen bir rahatsızlık olmaya başlamıştır.
Tip 2 diyabette, insülin üretimi söz konusudur. Ancak kas ve diğer hücreler tarafından insülin hormonu kullanılamaz ve kandaki şeker oranı artmaya başlar. İlk zamanlar, kandaki şeker oranının artmasına bağlı olarak insülin üretim miktarı da artabilir. Sonrasında ise, insülin üretiminde azalma meydana gelebilir.
3. Şeker hastalığındaki şikayetler nelerdir?
Bazı şeker hastalıklarında herhangi bir şikayet olmayabilir. Hastalık, gizliden ilerler ve vücudu tahrip edebilir. Kimi hastalar ise, şeker hastalığı çok su içmeye, idrara çıkmaya, yorgunluğa neden olabilir. Aşırı iştahla yemek yeme, ani kilo kayıpları veya aşırı kilo alma gibi durumlar meydana gelebilir. Yorgunluk ve halsizlik de belirtiler arasında yer alıyor. şekerhastalığının ilerlemesiyle, şikayet artabilir.
4. Kimler şeker hastalığına yakalanabilir?
Şeker hastalığına herkes yakalanabilir. Ancak hayatına dikkat edenlerin yakalanma olasılığı daha azdır. Bu anlamda, en fazla risk altında olanların bilinmesi gerekebilir. Aşırı kilolu kişiler, en riskli gruptur. Hareketsiz bir yaşam biçimine sahip kişiler, ailesinde diyabet hastalığı bulunanlar, kolesterolü olanlar, kalp ve damar hastalığı bulunalar risk altındadır. Bu gruptaki kişilerin kan şekeri ölçümü yaptırmaları gerekiyor. Hastalık, aniden de gelişebilir ve kendisini gizleyebilir. Bundan dolayı, her bireyin kan şekeri testi yaptırması lazımdır.
5. Diyabet önlenebilir mi?
Vücuda zarar verecek bir hale gelen diyabetin önlenebilmesi mümkün değildir. Sadece, zararı hafifletilebilir ve kan şekeri kontrolü için insülin tedavisi uygulanabiliyor. Ancak henüz diyabet seviyesine ulaşmayan şeker hastalığı riskinin erkenden müdahaleyle ilerlemesini durdurmak mümkündür.